Herdenk in Laarbeek

Aangepast programma 2020
Conform de voorschriften vanuit het RIVM is er dit jaar op 4 mei geen publiekelijke samenkomst bij het oorlogsmonument of in de muziektuin. Als alternatief is er een programma via Omroep Kontakt TV dat deels vooraf opgenomen is en deels live wordt uitgezonden, zodat u vanuit huis actief kunt deelnemen.

 

Plechtigheid 4 mei
Tijdens de herdenkingsplechtigheid op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De samenkomst is in de muziektuin in Beek en Donk en bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis van Laarbeek.

Samen stilstaan op 4 mei 2020:

 • Hang op 4 mei de Nederlandse vlag aan uw huis half stok (tot zonsondergang);
 • Tussen 14:00-18:00 uur kunt u alleen of met uw gezin een bloem leggen bij het monument bij het gemeentehuis. Hierbij worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Als er groepsvorming optreedt vragen we u even te wachten of op een ander moment terug te komen;
 • Om 19.15 uur kunt u thuis een kaars aansteken en Omroep Kontakt TV aanzetten voor het speciale herdenkingsprogramma. Speelt u trompet en beheerst u de Taptoe laat dat dan horen om 19.58 uur in uw raamopening;
 • Om 20.00 uur kunt u 2 minuten stil staan in uw huiskamer om alle gevallenen te herdenken en daarna kunt u het Wilhelmus meezingen.

 

Programma 4 mei 2020:

te volgen via Omroep Kontakt TV

(vooraf opgenomen)
19:45  – 19:50 uur: onderdelen 4 mei herdenking Lieshout
19:50  – 19:58 uur: speech dodenherdenking door burgemeester

 

LIVE uitzending bij het monument:

(géén publiek toegestaan)
19:58  – 20:00 uur: Nick Heesakkers blaast de Taptoe
20:00 – 20:02 uur: 2 minuten stilte
20:02 – 20:04 uur: Wilhelmus door Nick Heesakkers
20:04 – 20:15  uur: kransleggingen door:

 • Burgemeester Frank van der Meijden; krans namens de gemeente Laarbeek
 • Majoor Buitendienst, Jos van den Broek; krans namens Vereniging de Laarbeekse Veteranen
 • Martijn van Hoek; krans namens de werkgroep Herdenk en Vier in Laarbeek.
 • Pastor Jeffrey; krans namens de Christelijke kerken
 • Koekie Wagner; krans namens de Sinti
 • Jeugdburgemeester Elise; bloemen namens de Jeugdgemeenteraad
 • Tonnie Lukassen-v.d. Donk; bloemen namens Amnestygroep Laarbeek
 • Perry Foxen; bloemen namens de Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost

einde programma

Deel uw gedachten en foto’s op facebook 

 

Het oorlogsmonument

In de oorlog is de Donkse kanaalbrug vernield. Een van de pijlers is bewaard gebleven en heeft een lange tijd bij het transformatorhuisje vooraan in de Kapelstraat. Rond 1985 is deze pijler verplaatst naar het veldje voor de heemkamer (toen in gebruik bij de BB). Er is een tekst ingehouden ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers. In 1994 is eerst het plan opgevat om deze steen naar achteren te leggen zodat de dodenherdenking in beslotenheid kon plaatsvinden.

 

 

Later in 1995, is besloten om er een echt monument van te maken en het neer te zetten op de plek waar het nu staat. Naar ontwerp van Wim Willems (toenmalige directeur gemeentewerken) is er een stenen plaat achter gezet op een gemetselde voet met daarop gemonteerde de oude klok uit het patersklooster (studie ST-Jozef), het huidige huize Leefdael. Het oude gemeentehuis stond toen nog dichtbij.

Door basisschool de Heindert (groep 7 en 8) uit Aarle-Rixtel is de naam “ALTIJD” bedacht en op 4 mei 2017 door de burgermeester onthuld.

Bron: Harry Brugmans (voormalige wethouder)