Herdenk in Laarbeek

Dodenherdenking 4 mei 2022

De jaarlijkse dodenherdenking vindt dit jaar weer plaats met publiek, in de muziektuin en bij het herdenkingsmonument in Beek en Donk. De activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep Herdenk en Vier in Laarbeek, met bijdragen van vele verenigingen uit Laarbeek.

 

Het programma op 4 mei begint om 19:00 uur in de Muziektuin in Beek en Donk. Daar zorgen Harmonie O&U uit Beek en Donk en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums voor stemmige muzikale ondersteuning.

Verder werken onder andere de volgende partijen mee aan de viering: de Laarbeekse Veteranenvereniging, gilde St. Leonardus Beek en Donk, Sint Antoniusgilde Beek, Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtel, Sint Margaretha Gilde Aarle Rixtel, Amnesty International, Runningteam Laarbeek en scouting Beek en Donk.

 

Ook zal de winnaar van de voorleeswedstrijd van Bibliotheek de Lage Beemden een gedicht en verhaal voorlezen en leest een jeugdgemeenteraadslid ook een gedicht voor. Namens de Sinti wordt een korte toespraak gehouden.

Rond 19.50 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis. Na de 2 minuten stilte houdt burgemeester Frank van der Meijden een toespraak en worden er kransen en bloemen gelegd. Einde van de herdenking is rond 20:30 uur.

 

Programma

19:00Gilde St.Leonardus Beek en Donk, Sint Antoniusgilde Beek, Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtel en Sint Margaretha Gilde Aarle-Rixtel arriveren in de muziektuin onder leiding van commandant Rinie de Jong
19:03Gemert Firebrigade Pipes & Drums arriveert in de Muziektuin. Muziek: Scotland the Brave en Wings
19:04Welkom door burgemeester Frank van der Meijden
19:06Namens Amnesty International wordt een kaars aangestoken en een gedicht voorgedragen
19:09Harmonie O&U speelt Hounds of Spring (Alfred Reed)
19:14Johan Schers leest namens de Veteranenvereniging Laarbeek de namen voor van overleden slachtoffers ten gevolge van oorlogshandelingen (vanaf aanvang WO II)
19:24Gemert Firebrigade Pipes & Drums en O&U spelen samen Highland Cathedral (Korb en Roever)
19:29Liz van Keulen (jeugdgemeenteraad) leest een gedicht voor; Mees Jacobs (winnaar voorleeswedstrijd bibliotheek) leest een verhaal en gedicht voor
19:33Namens de Sinti wordt een toespraak gehouden door Bambino Wagner
19:38Harmonie O&U speelt Hymn of the Highlands, deel 2: Alladale (P. Sparke)
19:42Afsluiting van de plechtigheid in de muziektuin
19:42-19:50Verplaatsing naar het herdenkingsmonument in stoet. 
Scouting luidt de klok bij het monument.

Volgorde stoet: Gemert Firebrigade Pipes & Drums (met muziek Green Hills of Tyroll en When the Battle is over), college B&W, jeugdgemeenteraad, genodigden, overig publiek, Gildes. Harmonie O&U sluit later aan.

Ter hoogte van het gemeentehuis worden 50 bloemen voor de oorlogsslachtoffers uitgedeeld aan publiek om mee te nemen naar het monument
Circa 19:50 uur
Start deel 2
Vendelgroet onder leiding van commandant Rinie de Jong
19:57
Gildetamboers roeren de trom en vendeliers neigen de vlaggen en de vaandeldragers het vaandel.
Leden van Scouting Beek en Donk hijsen de Nederlandse en Laarbeekse vlag naar top en halfstok
19:58Nick Heesakkers blaast de Taptoe
20:002 minuten stilte
20:02Harmonie O&U speelt het Wilhelmus;
Vendeliers neigen de vlaggen en de vaandeldragers het vaandel
20:03Burgemeester Frank van der Meijden houdt een toespraak
20.10 - Kranslegging organisaties
- Bloemenlegging organisaties
- Bloemenlegging overig publiek (O&U speelt liederen uit 'Ter Herdenking')
20:18Gildetamboers roeren trom. Leden van Scouting hijsen de Nederlandse en Laarbeekse vlag van halfstok naar top
20:20Afsluiting herdenking
20:20Gemert Firebrigade Pipes & Drums speelt ter afsluiting Amazing Grace.
Volgorde vertrek: GFP&D, Gildes, publiek, O&U
20:30-21:30Koffie voor alle aanwezigen in het Parkpaviljoen, meteen aansluitend

Het oorlogsmonument

In de oorlog is de Donkse kanaalbrug vernield. Een van de pijlers is bewaard gebleven en heeft een lange tijd bij het transformatorhuisje vooraan in de Kapelstraat. Rond 1985 is deze pijler verplaatst naar het veldje voor de heemkamer (toen in gebruik bij de BB). Er is een tekst ingehouden ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers. In 1994 is eerst het plan opgevat om deze steen naar achteren te leggen zodat de dodenherdenking in beslotenheid kon plaatsvinden.

 

 

Later in 1995, is besloten om er een echt monument van te maken en het neer te zetten op de plek waar het nu staat. Naar ontwerp van Wim Willems (toenmalige directeur gemeentewerken) is er een stenen plaat achter gezet op een gemetselde voet met daarop gemonteerde de oude klok uit het patersklooster (studie ST-Jozef), het huidige huize Leefdael. Het oude gemeentehuis stond toen nog dichtbij.

Door basisschool de Heindert (groep 7 en 8) uit Aarle-Rixtel is de naam “ALTIJD” bedacht en op 4 mei 2017 door de burgermeester onthuld.

Bron: Harry Brugmans (voormalige wethouder)