Vier de bevrijding in Laarbeek

Bevrijdingsfeesten in 2022
Op 5 mei vieren we in heel Nederland Bevrijdingsdag. Ook in Laarbeek wordt hier volop aandacht aan besteed. Jaarlijks arriveert het Runningteam Laarbeek al vroeg in de ochtend vanuit Wageningen om het Bevrijdingsvuur in onze gemeente te ontsteken. 

Vrijheidssoep
Wilt u deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd en de Vrijheidssoep met brood nuttigen? U kunt zich vóór 1 mei 2022 hiervoor aanmelden via onderstaande knop.

Bevrijdingsvuur

Nu Corona voorbij lijkt, is er weer de mogelijkheid voor het Runningteam Laarbeek (RTL) om het Bevrijdingsvuur in Wageningen op te gaan halen. Zij vertrekken na de herdenkingsceremonie op 4 mei ’s avonds te Beek en Donk en hopen het vuur zo rond 0.30 uur in ontvangst te nemen en dit al lopend naar Laarbeek brengen (± 90 km). Wanneer alles volgens planning verloopt zullen zij op donderdag 5 mei omstreeks 8.00 uur in Laarbeek zijn.

Dit jaar gaat de route andersom, ze eindigen niet in Beek en Donk maar in Mariahout. Daar is nu een mooi programma opgesteld rond de ontvangst van het vuur. Om ± 12.00 uur zal het Runningteam daar aankomen waar het vuur dan in ontvangst genomen wordt en door de burgemeester ontstoken. Dat wil dus zeggen dat de aankomsttijden in de dorpen Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout anders zijn.

Tijdschema doorkomsten Runningteam Laarbeek

 • 10:00 uur:             Aankomst Beek en Donk
 • 10:20 uur:            Vertrek uit Beek en Donk
 • 10:40 uur:            Aankomst Aarle-Rixtel bij de kiosk op de Kouwenberg
 • 11:00 uur:             Vertrek uit Aarle-Rixtel
 • 11:20 uur:             Aankomst in Lieshout bij de kiosk
 • 11:40 uur:             Vertrek uit Lieshout
 • 12:00 uur:            Aankomst in Mariahout

Evenals in andere jaren wil het Runningteam Laarbeek er een grootse bevrijdingsloop van maken, vanaf Beek en Donk (grasveld bij het gemeentehuis) naar Mariahout. Iedereen die wil wordt uitgenodigd om hieraan mee te doen, hetzij lopend of met de fiets. De afstand bedraagt ongeveer 13 kilometer en de snelheid ligt rond de 10 km per uur. U kunt in elk dorp aansluiten.

Het zou natuurlijk, ook in verband met de herdenking van bevrijding van Nederland, heel mooi zijn wanneer er vele vlaggen langs de route uithangen. En ook dit jaar zal het Runningteam vergezeld worden door enkele (oude) militaire voertuigen, die voor het RTL uitrijden.

Mariahout


Het volledige Bevrijdingsdag programma van Mariahout ziet er als volgt uit:

 • rond 12:00 uur: aankomst van Runningteam Laarbeek bij de kerk en oorlogsgraven in Mariahout. Zij worden welkom geheten door de Burgemeester, die samen met Louise Gommers het bevrijdingsvuur zal ontsteken. Daarna worden bloemen bij de graven gelegd en leest Louise Gommers een gedicht voor. Na 2 minuten stilte zal trompettist Stef Mucha de Taptoe blazen.  
 • rond 12:15 uur: vervolgens lopen we met z’n allen, begeleid door het Runningteam met fakkel, door het park naar het Bevrijdingsmonument dat bij de poort van het Openluchttheater Mariahout staat. Tijdens het hijsen van de Nederlandse vlag wordt het Wilhelmus gespeeld door Stef Mucha.
 • Vervolgens krijgt Ger Aarts namens Oranjecomité Mariahout het woord, zij staat stil bij de bevrijding en de inzet van velen, toen en nu. Daarna zingt Margo Leenders het lied ‘Het dorp Mariahout’ en tot slot wordt de capsule van 77 jaar Bevrijding door kinderen begraven in het park;
 • 12:30 uur: alle genodigden en personen die zich aangemeld hebben voor de Vrijheidssoep kunnen deze nuttigen in het Openluchttheater Mariahout;
 • naar verwachting is het programma om 13:30 uur /14:00 uur afgelopen.